dimecres, 13 d’agost del 2014

COCA DE RECAPTE




Amb la massa de la coca de recapte, hem de ser una mica més primmirats, ja que la coca de recapte es menja no necessàriament calenta, poden ser fins i tot “del temps”, i el gust i textura canvia notablement amb les proporcions de la massa.

Com a greix a afegir, n’hi a cuiners tradicionalistes que s’estimen més una mica de llard, n’hi ha que posen mantega o margarina i n’hi ha que hi posen oli. Jo hem decanto per l’oli d’oliva verge (sempre en petites quantitats, màxim tres cullerades).

La massa, necessàriament, portarà ou, d’altra manera no serà una coca. La textura a aconseguir, és semblant a la de la base de la pizza, com una massa de pa, un cop la treiem de la nevera,  la deixarem reposar una mitja hora, abans de fer-la servir.

               1 got de farina (120 gr).
   1 ou fresc.
   1 pessic de sal.
   1/3 de sobre de llevat químic (instantàni)(5 gr.)
   1 rajolí d’oli d’oliva (3 cullerades).
   1 cul de got d’aigua (20 ml.)

Hem de tenir en compte l’aigua que ja porta l’ou.

Aplanarem la massa amb el corró (pot ser des del corró de fusta a una botella de vidre), escampant una mica de farina pel taulell i per les dos cares de la base, estirarem la massa fins assolir la mida de la safata del forn i la girarem, per estirar-la en l’altre sentit, com que farem servir una safata quadrada, li podem donar forma quadrada.
Es pot fer un amassat a base de manipulacions, o de temps (mínim 2 hores), per a dessenvolupar la proteïna de la farina  de blat, obtenint una massa elàstica.

Un cop estirada la massa, posarem una mica d’oli untant el fons de la safata i l’encabirem a dins; si ens queda una mica curta, la podem estirar fent pressió amb el palmell de la mà, i si ens queda una mica llarga, la podem centrar i doblegar les vores, que aplanarem amb els dits.


Les coces de recapte, tradicionalment, s’han preparat al caliu resultant del forn de pà calent,abans de coure el pa, un cop s'arrofedi una mica com què nosaltres  no tindrem aquest instrument, pre-escalfarem el forn a 200 ºC i li donarem uns minuts a la massa per a que s’unfli una mica. 
Després hi afegirem la resta d’ingredients, que hauran de coure al forn.

La coca de recapte, vol dir això, una recopil.lació del que quedi a la nevera, bàsicament verdures i una mica de tall, que normalment sol ser llonganissa fresca, arengada de la costa (sardina en sal), tonyina en oli, anxoves,... La verdura habitual és el pebrot, l’albergínia, una mica de ceba, tomàquet fresc,... en escalivada o bé en samfaina. Com a espècie, podem afegir alfàbrega (com els italians) o bé orenga, més al nostre gust.

              1 Base de coca.
              8 cullerades de samfaina.  (o tires d’escalivada).
              1/2 tomàquet madur tallat a làmines.
              2 talls de llonganissa fresca (botifarra).


 El temps de cocció, anirá dels quinze als vint minuts, si previament hem pre-escalfat la massa, la cocció serà una mica més curta. Llavors, per a que no s'ens quedi crua la botifarra, la podem passar prèviametn una mica per la paella (amb una gota d'oli), a l'igual que la ceba.


També podem fer la coca de recapte només amb verdures escalivades, com fan per exemple  a Tàrrega.










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada