diumenge, 10 d’agost del 2014

CUINAR EN 30 MINUTS




Sembla que cuinar a casa sigui una gran feinada, abocant-nos sense remei a buscar plats preparats, plats pre-cuinats; congelats, conserves en llauna, embotits,...

La poca idea de què es pot fer a la cuina, porta a molts pisos de estudiants, solters, i a algunes parelles que treballen tot el dia a, que menjar calent una nit, sigui fregir unes croquetes pre-cuinades o demanar una pizza.

A més, hi ha qui no ha estrenat la cuina, i només menja entrepans a tota hora.
Té l’avantatge de no haver de fregar plats,... Ja, Ja!

Realment, es una postura vital molt acomodatícia, ja que la cuina comença al supermercat, i costa el mateix comprar pernil dolç que botifarra, una llauna de sardines que uns macarrons, i una llauna de paté que una llauna de tomàquet triturat.

Mentre vàrem viure en pisos d’estudiant, no vaig perdre el costum de cuinar;... alhora, hi havia companys que feien entrepans cada dia, o qui feia una olla d’arròs blanc per a tota la setmana ( i prou).

Aquestes receptes, són més aviat, preparació de plats ràpids. En un temps de 20 a 30 minuts, encara que merament  orientatiu, ens indiquen un temps raonable d’estar a la cuina, que les mes de les vegades no hi arribarà.

Si la vida moderna ja ens obliga a dinar fora de casa, què menys que poder dedicar una part d’aquest poc temps a cuinar; més, quan serà el mateix temps que ens trigarà un pizza demanada per telèfon, o el temps de vestir-nos i desplaçar-nos al bar de la cantonada (que també tenen dret a viure). Qui cuina a casa, a més d’acabar tenint una vida més còmoda, estalvia diners.

Molts dels plats que hem vist aquí són la màxima expressió del que veurem a moltes cases, però... benvinguts!... No tenim una cuina de primera i una cuina de segona, tot són expressions d’una mateixa cultura, i pot estar igual de bé menjar una escalopa de vedella que un goulash, uns spaghetti a la carbonara, o que una col-i-flor gratinada amb cansalada.

Podem aprofitar moltes preparacions que ja ens venen fetes, com la ensaladilla congelada, uns pebrots del piquillo asats, un bacallà ja dessalat, flocs de puré de patata preparats, fins i tot, ara tenim fumet de peix preparat i brou de pollastre llest per a gastar (sense haver de recórrer a les pastilles d’Avecrem; per cert, un dels productes més populars de la cuina francesa casera).

Tenim salses ja preparades, cremes de verdures en sobres, llegums cuits, amanides mig preparades pre-tallades i rentades, fins i tot truites ja fetes que podem escalfar un moment al forn. Algunes de les receptes que veurem a la cuina sense foc, també tindrien un lloc destacat aquí, com per exemple el xató, que el podem fer amb salsa ja preparada (bastant correcta), i amb bacallà ja dessalat comprat a una bacallaneria, o un empedrat de mongetes, amb mongetes de conserva o també comprades ja cuites.

Hem de saber aprofitar les bones mans d’un carnisser, comprant un llibrets de llom ja tallats; o el saber fer del peixater, comprant uns seitons nets de cap i espina,  un pop ja cuit o una sépia neta (i potser tallada a trossos).
 
 Els temps heroics de la cuina des de el no-res, han passat a la història ( sobretot al restaurants,... on qualsevol cosa tindrà una preparació màxima de 30 minuts;... no poden tenir a la gent esperant un plat una hora i mitja), així les preparacions base, el guisats ja cuinats i els plats semi-acabats, com per exemple una paella a falta de posar el brou, s’imposen per força.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada