dimecres, 13 d’agost del 2014

ELS CONDIMENTS, HERBES I ESPÈCIES.




Cada dia i gairebé a cada plat, hi posem condiments. Així com la reina de les verdures, quan a utilització als diferents plats, podria ser la ceba, quant als condiments, el rei absolut ha esdevingut el pebre. En Günter  Grass, fa del descobriment de la ruta del pebre, per Vasco de Gama,  una de les fites de la història d’Europa.

Els condiments, no sempre s’han utilitzat de forma individual i reconeixibles, prova d’això la tenim a la barreja d’espècies que representa el Curri, que mai serà igual d’un lloc a l’altre, doncs, a part de canviar les proporcions, canvien els condiments que el composen; mai no serà igual un curri de Madràs (India) que un curri de Tànger (Marroc), aquest darrer, porta com a molt reconeixible el comí, que no porta el de Madràs.

La Cuina més internacional de l’Baixa Edat Mitjana, va correspondre amb la màxima expansió del regne d’Aragó (amb capital a Barcelona i Nàpols), i de la forma de preparar els plats, especialment  dels condiments, ens queda un vestigi important en la cuina de l’Africa del Nord (Marroc , Algeria i Tunis).

Les barrejes d’espècies que s’hi  combinaven, tenien com a  base el pebre (blanc  o negre),  clau, gingebre, nou moscada, canyella, macís (la pell de la nou moscada),...

De les herbes, molt utilitzades pels romans, destaquen les baies de ginebró (ara desterrades pràcticament de la cuina), el romaní, la farigola, la menta, el llorer, i les més utilitzades a la cuina italiana, sense les quals  les pizzes i la pasta, no serien el mateix: l’orenga i l’alfàbrega.

En pasteleria, s’utilitza també l’estragó, la vainilla, la canyella,...

I no podem oblidar els picants “espanyols”, el pebre de “les indies occidentals”, la guindilla, els xiles, i altres pebrots picants, sense els quals no podríem fer una esqueixada de bacallà, o un ajoarriero.

Queda l’esment dels pebres de pebrot vermell, el dolç, el picant (de cayena molta), “el choricero” fet amb Nyores, i  també de l’all (també molt universal dins el mon de la cuina), sense el qual, per exemple, no es podria concebre la “cuina italiana”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada