A
mida que va quedant coberta la mera subsistència des de l’alimentació, comencen
a aparèixer diferents formes de fer el mateix, es a dir, alimentar-se, amb
diferents enfocaments, ja sigui partint d’una base cultural, bé d’una base
filosòfica, bé d’una base química, bé d’una base fisiològica, o bé adaptant-se
a tot allò nou que treu el mercat, totes elles a partir de finals del s.XIX i s.
XX.
De
teories sobre l’alimentació, correcta per als humans n’hi ha per a donar i
vendre, des dels que propugnen una Dieta
Paleolítica, emparats en el fet de que fa uns quants milions d’anys, fins
fa uns pocs milers (que hi va haver la revolució Neolítica, amb l’aparició de
la ramaderia i de l’agricultura), l’home s’havia alimentat d’una determinada
manera. Suposen que aquesta és la més saludable, predeterminada genèticament;
així, proposen una dieta amb carns abundants, fruites i verdures “salvatges”, arrels,
insectes, etc. En un altre extrem es propugna
la Dieta Vegetariana , amb força
verdures i fruites, incloent cereals, i segons com, els ous i la llet i/o
derivats làctics i vegetals, seria una Dieta
Ovo-lacteo-vegetariana. De la dieta vegetariana estricta, apareix la Dieta Vegana, o Veganisme, i de la
manca de cocció, la Dieta Crudívora.
El
corrent bàsicament filosòfic, basat en les ensenyances Zen i les experiències
en guariments, a partir de la dieta japonesa tradicional, donen lloc a la Dieta Macrobiòtica a partir de les
ensenyances de George Oshawa, nom occidentalitzat d’en Yukikazu Sakurazawa, qui
a partir de les ensenyances de Sagen Ijizuka, amb una dieta amb equilibri entre
el sodi i el potassi (relació 5/1), i de la filosofia Zen, amb un equilibri entre
els aliments “Yin” i els aliments “Yang”, va dessenvolupar un sistema dietètic,
que va preconitzar més enllà dels límits del Japó, fins als Estats Units i a
Europa.
Les botigues de Macrobiòtica, en varen ser una
invenció d’aquest sistema d’alimentació,mes aviat filosòfica que científica, la
dieta Macrobiòtica abomina de les carns, propugna el consum de les fruites
únicament de forma cuita, introdueix multitut de productes de consum
tradicional al Japó, com les algues i els fermentats de soja; i en un punt que
en diríem “modern”, quant a concepte, ve a propugnar una cuina “Km 0”, en què
els productes vegetals que s’han de consumir, no han de provenir d’una
distància superior als 300 km (com Barcelona de Saragossa , Castelló, Bèziers o
Carcassona), des d’una visió de l’home “enclavat”, pertanyent, a un espai físic
i temporal.
Si seguíssim estrictament una dieta
Macrobiòtica, mai no menjaríem plàtans, pinyes, alvocats...o taronges de
València, verdures de l’Horta murciana o
cogombres i pebrots d’Almeria, per no dir tomàquets fora de temporada (estiu),
ni castanyes gallegues o asturianes, ni peix de l’Atlàntic. Això per no dir de
la famosa quinoa, originaria de la serralada andina (i, evidentment, desapereixirien tots els productes del Japó).
Els
aliments, en sí, no són Yin o Yang si no en relació a la resta dels aliments, i
diferents tècniques, com ara la cocció o l’addició de sal els Yinitzarà, o la
fermentació i/o la maceració, els transformarà, incrementant el seu component
Yang.
Es una dieta en què la manca de formació pot
fer caure en diferents carències alimentàries, i lluny de ser afavoridora de la
salut, la pot arribar a posar en perill.
Dels
estudis nutricionistes, enquestes i estadístiques, apareixen noves tendències
respecte la forma d’alimentar-nos, i les formes crítiques amb els costums
consumistes.
Així,
els estudis estadístics intensius a partir dels anys 80, han determinat la
bondat de la Dieta Mediterrània i
les seves virtuts amb una incidència especial amb el sistema cardiovascular i
el sistema nerviós, central i perifèric.
Les
estadístiques, també han vingut a demostrar que una dieta molt rica en carns i
greixos, i un excés de begudes “gasoses” (Seven Ups, Coca-coles,...), amb àcid
fosfòric, gas carbònic afegit i
edulcorants, típicament americana, provoca greus desequilibris en el
cos humà, incrementant l’obesitat i les malalties cardiovasculars.
Dels
estudis del comportament químic dels aliments (a un nivell elemental), neixen
una sèrie de dietes correctives, que intenten retornar l’equilibri al cos
descompensat, ja sigui per una alimentació incorrecta o per un mal funcionament
dels òrgans interns que intervenen en la digestió dels aliments (fetge, ronyons,
vesícula, pàncrees, budells i estomac). Així, d’un cos sà, s’espera un PH
neutre, lleugerament bàsic (ph 7,3 aproximadament), ph de la sang i de la
orina.
Un excés de components àcids, determinarà un
ph àcid de l’organisme, amb risc de estrés oxidatiu de la part de la cèl·lula
encarregada de la gestió de l’oxigen (respiració cel·lular) –que son els
mitocondris-, això val tant per als teixits musculars, tendons, nervis,
medul·la o cervell, i pot acabar amb la mort de la cèl·lula. D’ aquí neix la Dieta Bàsica (a base de components
químicament bàsics o d’aquest efecte
final per a l’organisme, com la llimona), i no tan freqüent, la Dieta Acidificant com a part d’una
nutrició cel·lular activa correctora.
Aquestes, són dietes correctives, que si bé marcaran una tendència, mai seran per
a sempre, definitives, i que es complementen amb un seguiment mèdic i
complements alimentaris, especialment minerals, oligoelements, vitamines,
neurotransmissors, fórmules d’herbes curatives,..., purgues, hidroteràpia,
massatges, correcció postural, gimnàstica passiva,...
Tenen a veure amb uns tractaments, que aviat
tindran una tradició de 150 anys, amb noms com el sacerdot Sebastian Kneipp i
la seva preconització de la balneoteràpia, amb un sistema “Holístic”, es a dir
global, que incloïa l’ Hidroteràpia, Teràpia Nutricional, Exercici Físic,
Fitoteràpia (bàsicament infusions) i l’Espiritualitat (equilibri emocional); o Wilhem
Küchne, qui va donar nom als enzims, en el seus estudis sobre la digestió; amb
diversos estudis sobre fisiologia humana.
Aquesta és la forma de guariment de les
malalties que preconitza el tractament de la nutrició cel·lular activa, i que no s’excusa de cap malaltia com a
aliena, ja que parteix de la màxima d’Hipòcrates de Cos: “Que el teu aliment
sigui la teva medecina”.
En un moment en què cada vegada més, mengem
fora de casa, -per necessitat-; i que s’abandona la elaboració dels plats,
buscant un estalvi de temps, o en una compra de darrera hora, en els plats
pre-cuinats, i aliments elaborats, és molt fàcil oblidar que hem d’equilibrar
els diferents tipus d’aliments, i menjar de tot una mica, i de forma
equilibrada, sobretot verdures, fruites, llegums i cereals poc elaborats;
minimitzant el consum de greixos animals, carns vermelles, pastisseria i
bolleria industrial.
Quant a la preparació dels plats, una dieta
saludable inclourà preparacions en crú (amanides), verdures i llegums cuinats
per ebullició (sobretot al vapor), peix blanc i carns blanques a la planxa o al
vapor, però també altres preparacions com saltats a la paella (amb poc oli),
sopes de pà d’espelta, preparacions a la paella, amb fideus d’espelta,
macarrons integrals,...
Moltes receptes de les que apareixeran aquí,
pertanyen a la cuina tradicional, bàsicament la cuina mediterrània, amb
lleugers afegits que picotegen aquí i allà, dieta vegetariana, cuina de
“superaliments” afegits a la dieta moderna, com la quinoa o el miso, tot però,
sense prendre partit, ja que considero aquesta una opció molt personal, i
sobretot, perquè les dietes han de esser personalitzades i controlades per un dietista o un bromatòleg;....una persona pot
adorar la fruita fresca, o les amanides crues i una altra, no tindrà la
predisposició genètica per a assimilar-la adequadament, o potser, descuidem
algun principi actiu que necessitem per a equilibrar el cos.
Així, és més un tema de “menús” que de
receptes de plats; més de disciplina que de tamteig, i rés de ser molt
estricte, ja que ens negaríem la variació i/o la diversió, que també han de
formar part de la nostra existència. Sobretot, hem de partir de la premissa de
saber per a qui cuinem, per a no veure’ns obligats a fer tres o quatre plats
completament diferents.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada