dilluns, 18 d’agost del 2014

VERAT EN ESCABETX




Aquesta recepta, la podem fer amb d’altres peixos blaus (sardines, seitó, sorells, bonítol i tonyina), i correspon a una forma de conserva dels aliments que ens prové de l’alta Edat Mitjana.

                3 o 4 verats en filets (sense espines).
                4 alls.
                1/ 2 ceba grossa.
                Oli d’oliva verge.
                1/2 got de vinagre (1 dl.).
                2 cullerades de pebre vermell dolç.
                1 fulla de llorer.
                Aigua.
                Pebre negre molt.

Primer de tot, amb una mica d’oli a la paella, enfarinarem els filets de verat i els fregirem per sobre; això ens segella les peces per a sotmetre-les a una segona cocció sense que se’ns trenquin. Les reservarem en un plat.

Amb un culet d’oli, i posarem la ceba i els alls, a daurar , la ceba tallada a tires i els alls sencers, amb un cop a sobre el taulell, que els deixa una mica oberts.

Quan tinguem la ceba una mica transparent, i posarem la fulla de llorer, el pebre vermell  dolç, i el vinagre, després de remenar una mica amb la cullera de fusta.

Hem de tenir compte de no posar el nas a sobre la paella durant aquesta operació, doncs, correm el risc de cremar-nos amb vapor.

A continuació i posarem els filets de verat que havíem reservat, i al poc, aigua, fins a cobrir la preparació. Podem posar la tapa de vidre Pirex amb vàlvula d’escapament pel vapor, a efectes d’incrementar la temperatura de cocció. 

En deu o dotze minuts tindrem el escabetx fet.

Aquest plat, és més bo reposat d’un dia per l’altre, fins i tot el podem guardar diversos dies, i una setmana a la nevera (dins una carmanyola per a què no s’assequi i per a no barrejar gustos estranys.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada