Aquesta recepta, la podem fer amb d’altres
peixos blaus (sardines, seitó, sorells, bonítol i tonyina), i correspon a una
forma de conserva dels aliments que ens prové de l’alta Edat Mitjana.
3 o 4
verats en filets (sense espines).
4 alls.
1/
2 ceba grossa.
Oli
d’oliva verge.
1/2
got de vinagre (1 dl.).
2
cullerades de pebre vermell dolç.
1
fulla de llorer.
Aigua.
Pebre negre molt.
Primer de tot, amb una mica d’oli a la paella,
enfarinarem els filets de verat i els fregirem per sobre; això ens segella les
peces per a sotmetre-les a una segona cocció sense que se’ns trenquin. Les
reservarem en un plat.
Amb un culet d’oli, i posarem la ceba i els
alls, a daurar , la ceba tallada a tires i els alls sencers, amb un cop a sobre
el taulell, que els deixa una mica oberts.
Quan tinguem la ceba una mica transparent, i
posarem la fulla de llorer, el pebre vermell
dolç, i el vinagre, després de remenar una mica amb la cullera de fusta.
Hem de tenir compte de no posar el nas a sobre
la paella durant aquesta operació, doncs, correm el risc de cremar-nos amb
vapor.
A continuació i posarem els filets de verat
que havíem reservat, i al poc, aigua, fins a cobrir la preparació. Podem posar
la tapa de vidre Pirex amb vàlvula d’escapament pel vapor, a efectes
d’incrementar la temperatura de cocció.
En deu o dotze minuts tindrem el
escabetx fet.
Aquest plat, és més bo reposat d’un dia per
l’altre, fins i tot el podem guardar diversos dies, i una setmana a la nevera
(dins una carmanyola per a què no s’assequi i per a no barrejar gustos
estranys.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada